Skip to main content

Віртуальні дискусії Industry4Ukraine надають імпульс для відновлення економіки України

27 September 2020 UNIDO

UKR

 English version

Русская версия

Початок пандемії COVID-19 в березні 2020 року істотно вплинув на промисловий сектор України. Заходи, вжиті для уповільнення поширення COVID-19, призвели до скорочення діяльності малих і середніх підприємств (МСП) в країні. Торгово-промислова палата України повідомляє, що близько 700000 малих підприємств в секторі послуг закрилися, що призвело до втрати від 3,5 до 4 мільйонів робочих місць. Це особливо тривожна цифра, враховуючи, що на малі підприємства припадає найбільша частка працюючих жінок і власників бізнесу.

 

У відповідь Організація Об’єднаних Націй із промислового розвитку (ЮНІДО) об’єднала зусилля з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (надалі - Міністерство економіки) в рамках нової ініціативи щодо сприяння економічному відновленню країни. Координаційним центром цих зусиль стала інноваційна платформа Industry4Ukraine - віртуальний простір для співпраці понад 35 галузевих асоціацій, кластерів та інших зацікавлених сторін, які поділяють бачення національного промислового розвитку.

 

Спираючись на існуючу мережу Industry4Ukraine, ЮНІДО та Міністерство економіки розпочали серію експертних дискусій, спрямованих на вдосконалення промислової аналітики, а також на надання національним органам влади обґрунтованих рекомендацій щодо політики відновлення в період кризи, пов’язаної з COVID-19.

Протягом травня-липня 2020 року ці сесії зібрали понад 300 учасників, включаючи представників Міністерства економіки та обласних державних адміністрацій, Офісу Президента України, Торгово-промислової палати та Офісу з просування експорту, а також керівників місцевих технологічних та промислових компаній. На сесіях було розглянуто низку ключових тем, таких як роль регіональних бізнес-кластерів у просуванні інклюзивного та сталого промислового розвитку, інтеграція місцевих МСП у глобальні ланцюги доданої вартості та інструменти підтримки експорту для середньо- та високотехнологічних промислових секторів.

 

«Український бізнес швидко адаптується до нових реалій. За відсутності можливості фізично брати участь у виставках та торгових місіях, зростає тенденція використання Інтернет-інструментів для пошуку партнерів та відповідних B2B-платформ ", - пояснила Тетяна Міськова, в.о. директора Офісу з просування експорту (EPO), державної установи, створеної для підтримки та сприяння експорту товарів та послуг українських виробників.

ukr

 

Тарас Качка, заступник Міністра економіки: "Ми використовуємо диференційовані підходи до підтримки різних секторів. Для кластерів, які інтегровані в європейські ланцюги, дуже важливі логістична підтримка, відсутність проблем на митниці, вирішення трудових проблем та фінансова передбачуваність. Міністерство намагається надати цілеспрямовану підтримку всім промисловим групам. Регулярний зворотний зв'язок від галузевих груп є ключовим фактором нашого взаємного успіху".

 

В результаті рекомендації платформи Industry4Ukraine щодо відродження розвитку кластерів в Україні було створено робочу групу, яка до кінця вересня 2020 року представить Міністерству економіки перший варіант національної кластерної політики. Крім того, на підставі обговорень на вебінарі, в даний час готується «Біла книга» про промислову політику та її інструменти, що базується на дослідженнях ЮНІДО та інших міжнародних організацій.

 

ЮНІДО також взяла участь у сесіях Людмила Мусіна, національна координаторка співробітництва з ЮНІДО в Україні, яка представила підходи організації до сучасних інструментів промислової політики. «Сприяння передовому цифровому виробництву в Україні є запорукою підвищення її промислової конкурентоспроможності. Це вимагає кардинально нових підходів до промислової політики, і завдання платформи - сприяти їх прийняттю урядом та бізнесом ”, - пояснила Мусіна.

 

Володимир Власюк, директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза", представив бачення платформою Industry4Ukraine критично важливих напрямів нового промислового розвитку України до 2030 р. "Для України найбільш ефективним шляхом отримання контролю над вигідними ланцюгами доданої вартості є будівництво сучасних переробних заводів на власній території ", - сказав він.

 

Спираючись на результати онлайн-обговорень, Industry4Ukraine опублікувала власний огляд запропонованих кризових стратегій COVID-19, поділившись своїми результатами з діловими партнерами та урядовими органами. Ці висновки в поєднанні з нещодавно розробленим підходом ЮНІДО "Готуватись та Стримувати, Реагувати та Адаптувати, Відновлювати та Трансформувати" надають основу для стратегії боротьби з негативними економічними наслідками COVID-19.

 

Рекомендації платформи також будуть представлені під час Третього Українського промислового тижня (UIW-2020), організованого платформою Industry4Ukraine у партнерстві з ЮНІДО та Директоратом промислової політики Міністерства економіки. Ці рекомендації стануть внеском платформи у нову ініціативу Уряду щодо розробки проекту Національної економічної стратегії до 2030 року.

 

Для додаткової інформації звертайтесь:

 

Соломія Омелян

Програмний менеджер

Регіональний координаційний відділ Європа та Центральна Азія

Організація Об’єднаних Націй із промислового розвитку (ЮНІДО)

Електронна пошта